De jonge, tech-savvy wereld van e-sports heeft de afgelopen jaren een groot aantal merksponsors aangetrokken, maar weinig zo aanwezig als die van de energiedrankjes. Een toegewijde videogamer wordt al snel geassocieerd met ongezonde snacks en liters cafeïne, het is dus ook geen verrassing dat energiedrankjes het zo goed doen in de snelle wereld van e-sports.
Wat is e-sports?
De term e-sports is afgeleid van ‘electronic sports’, waarmee het competitief spelen van computerspellen of games wordt bedoeld. E-sports speel je individueel of in team en worden al in enkele landen erkend als ‘officiële sport’. De discipline is sinds 2010 enorm gegroeid en er is ondertussen heel wat geld mee gemoeid.
De link met energiedranken
De concurrentie op de markt voor energiedrankjes (die in 2026 zo’n 86,01 miljard dollar zal bedragen) is enorm, en merken doen er dus alles aan om zich te onderscheiden. Wetende dat er zo’n 250 miljoen mensen naar e-sports kijken, is het wereldje voor producenten van energiedrankjes een belangrijke promotionele uitlaatklep geworden en zijn ze de grootste sponsors in de e-sports geworden.
De absolute nummer één is zonder twijfel Red bull. Het Oostenrijkse bedrijf greep in 2006, toen e-sports net een publiek te vinden begon te vinden, een kans die nog steeds zijn vruchten afwerpt. In 2019 verkocht Red Bull wereldwijd een recordaantal van 7,5 miljard blikjes, gestuwd door groei in opkomende markten zoals Brazilië, dat de op twee na meeste e-sports-liefhebbers ter wereld heeft.
Ook Coca-Cola vond met Monster Energy Drink zijn weg naar de e-sports en sindsdien is het wereldje een broedplaats geworden voor gevestigde merken én ambitieuze startups, allemaal op zoek naar een jong, betrokken publiek.
Generation Z bereiken
Adverteren in e-sports en gaming is voor grote kleppers zoals Red Bull natuurlijk dé manier om jongeren te targetten, maar hoe kun je als kleinere onderneming uit de drankensector deze moeilijk te bereiken Generation Z aanspreken? Wetende dat al 40 procent van de consumenten tot deze generatie behoort, geven we graag enkele tips.
Jongeren geboren na 1999 noemen we Met Generation Z worden jongeren bedoeld die na 1999 geboren werden en die dus opgroeiden in tijden van terrorisme en economische crisis. Ze kunnen zich een wereld zonder internet niet voorstellen en zijn zelfbewust, zelfstandig en gedreven.
- Toegankelijkheid
Televisie is anno 2022 niet meer het enige scherm waar we graag voor plaatsnemen. De krant op onze tablet, social media op onze smartphone en netflixen durven we al eens met de laptop in bed doen. Vooral Generation Z springt tegenwoordig van device naar device, waardoor het belangrijk is dat je websites en services op alle soorten toestellen toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn.
- Bewustzijn
Generation Z kiest heel bewust waar ze hun geld aan uitgeven en hechten veel belang aan andermans ervaringen. Het gebeurt zelfs dat ze op basis van één review besluiten om iets wel of niet te kopen. Lever dus kwalitatieve producten en diensten en zorg dat er positieve verhalen over ontstaan.
- Diversiteit
Onderscheid maken tussen mensen uit verschillende culturen is volgens Generation Z ‘not done’. Het is daarom belangrijk om je te positioneren als een diverse organisatie. Je zult ethisch gezien aantrekkelijk worden, iets wat niet onbelangrijk is voor Generatie Z.
- Visueel
Op de vraag welke content Generation Z aanspreekt, is het antwoord simpel: visuals. Deze verpreid je daarna waar zij ze kunnen vinden, zoals op Instagram. Een goede visual is origineel, bevat humor en is verleidelijk.
Extra tips
Gelukkig werken veel van deze tips ook voor andere generaties, aangezien de meeste mensen tegenwoordig vooral online aanwezig zijn. Met deze tips in het achterhoofd kan je dus niet veel verkeerd doen in het bereiken van je doelpubliek. Graag nog extra tips? Volg dan onze facebookpagina ‘Drinkmasters 365’, en blijf op de hoogte van de laatste trends en uitdagingen in de drankensector.