Als je goede rapportages in Power BI wilt maken, is het belangrijk om uitvoerig stil te staan bij het datamodel dat erachter zit. Dat datamodel zorgt ervoor dat je data beheersbaar, gestructureerd en inzichtelijk is. Op die manier werk je efficiënter en kan je sneller de juiste inzichten verzamelen. Maar wat is een datamodel nu eigenlijk? Hoe ziet zo’n ding eruit en hoe begin je daar nu aan? We leggen het graag even beknopt voor je uit.
Wat?
Een datamodel geeft weer hoe gegevens in een database zijn geordend. Het bevat de data die nodig is, hoe deze correct gelinkt moet worden, welke systemen hierbij een rol spelen en hoe dit doolhof één overzichtelijk geheel wordt. Een slim ontworpen datamodel zorgt er vooral voor dat je grip krijgt op al je beschikbare data.
Waarom?
Het grootste voordeel van een datamodel is dat je vooraf moet bepalen wat je inzichtelijk wilt krijgen. Je gaat data uit verschillenden bronnen gaan documenteren en bekijkt welke verbanden je tussen die data wil maken om tot je antwoord te komen. Vervolgens krijg je met een simpele druk op de knop die gegevens te zien.
Bij moeilijkere vraagstukken is het belangrijk om de integriteit van je data te waarborgen. Beter gezegd: een goed gemaakt datamodel zorgt ervoor dat het geen foutieve data bevat, voorkomt onsamenhangendheid en foutieve relaties zijn tussen tabellen. Als je de data aan de achterkant wil analyseren, moet de eindgebruiker hierbij betrokken worden. Hij kent de voorkant van het bronsysteem, waardoor ze een omschrijving aan de achterkant snel herkennen. Daarna maak je dan de relaties tussen die data. Op die manier is je data beter gestructureerd, wat het makkelijker maakt om KPI’s inzichtelijk te maken. Een datamodel is dus écht onontbeerlijk voor vraagstukken waarbij je databronnen combineert of beschikt over veel data. Het brengt structuur en zorgt voor een meer datakwaliteit.
🚀 Neem een shortcut met het BI Power Pack! Krachtige rapportensets tegen een vaste prijs! 📈
Hoe?
Bij het maken van een datamodel zijn volgende drie vragen belangrijk: Over welke soort data beschik je? Hoe ziet je data eruit? En kan je je data met elkaar verbinden?
Tijdens de ontwerpfase maak je een voorstelling van gegevens die je dagelijkse gebruikt, zoals verkoopcijfers, klantengegevens, facturatiegegevens, … Naast je gegevens brengt je datamodel verbanden in kaart.
Het is ook belangrijk om je datamodel te zien als een conceptueel model. Zo’n datamodel abstraheert de wijze waarop gegevens opgeslagen worden in IT-systemen. Een datamodel is bijgevolg onafhankelijk van je IT-systemen en kan systeemoverschrijdend zijn. Een datamodel kan jarenlang zonde problemen voortbestaan binnen je bedrijf. Het schetst een beeld van gegevensobjecten, geen IT-objecten.
Vroeger werd een datamodel binnen bedrijven vooral gebruikt om structuur aan te brengen in databases, zoals boekhoud- of ERP-databases. Nu wordt datamodellering gebruikt om de volledige organisatie in kaart te brengen. Een datamodel is dus cruciaal voor het opstellen van gestructureerde en gestroomlijnde processen.
Hoe kan Power BI je hierbij helpen?
Power BI is in staat om te connecteren met honderden verschillende databronnen, zoals Business Central, SAP, Exact, SQL servers, … Maar bijvoorbeeld ook met Google Analytics, Facebook en Twitter. Op die manier gebruikt Power BI interactiegegevens van je website of zelfs van je social media. Zulke analyses maken het mogelijk om inzicht te krijgen in al je data.
Een gekwalificeerde partner kan je helpen bij het opstellen van je datamodel en de uitvoering ervan in Power BI. Contacteer vrijblijvend onze experts als je graag meer wilt weten.
Ga van data naar inzicht in geen tijd.
>> Ontdek Microsoft Power BI.