Bierhandel De Wilde uit Zele is een ambitieuze drankenhandel
Dat voelden we al toen we er jaren geleden Microsoft Dynamics 365 Business Central voor de drankensector implementeerden. We wisten toen reeds dat dit pas de start was voor deze KMO.
Onlangs opende de bier- en drankenhandel een tweede winkel die in geen tijd ook op Microsoft Dynamics 365 Business Central & Drinkmaster 365 draaide. De winkels werden uitgerust met digitale schaplabels die vanuit Dynamics 365 Business Central aangestuurd worden. De Wilde heeft ook een volledig geïntegreerde webshop waar drankkenners van binnen- en buitenland hun bestellingen plaatsen. Uiteraard stuurt MS Dynamics de webshop aan zodat er geen dubbel werk ontstaat bij het updaten van producten en prijzen. Voorraad en voorraadscanning zijn geïntegreerd in de ERP-software alsook het leeggoedbeheer en de bijhorende leeggoed-automaat.
De KMO maakt gebruik van digitale klantenkaarten op basis van het e-ID en het Freedelity-systeem. Hiermee sparen klanten punten voor leuke cadeaus en krijgt De Wilde inzicht in haar klantenbestand. Opnieuw is het Freedelity systeem gekoppeld aan Dynamics.
De IT-geschiedenis van Bierhandel De Wilde met Drinkmaster 365
Bierhandel De Wilde is 1 van de drankenhandels die werkt met Drinkmaster 365. Het bedrijf begon klein als een familiebedrijf en groeide door de jaren heen uit tot een drankenhandel met meerdere vestigingen en café’s. Er was nood aan een softwaresysteem om de bedrijfsprocessen vlotter en efficiënter te laten verlopen. ESC schoot hen hierbij te hulp met bedrijfssoftware die specifiek gemaakt is voor drankenhandels op basis van Microsoft Dynamics 365 Business Central.
Zaakvoerder Carl van Goethem gaf ons wat meer uitleg over de oprichting en het ICT-verhaal in hun bedrijf.
De groei van Bierhandel De Wilde
De Wilde begon in 1958 als een klein familiebedrijf in Zele en omstreken met de naam Piedboef. Het bedrijf werd opgericht door de grootvader van Carl zijn vrouw. Na 20 jaar bestaan besloten ze een zaak in Lokeren genaamd Piet van Winckel over te nemen en zo begon hun groothandel verhaal. Door de groei van het bedrijf stapten ook de schoonouders van Carl in het familiebedrijf om zo alles in goede banen te leiden.
In de jaren die volgende gebeurde nog een aantal overnames en bleef het bedrijf groeien. Hierdoor waren ze genoodzaakt om in 2005 een nieuwe vestiging te openen in Zele. Nog geen jaar later volgde opnieuw een overname van Dranken De wilde in Lokeren en in 2012 de overname van Everaert in Lokeren.
In 2014 vond een belangrijke fusie plaats tussen Cobeli en Prik&Tik. Carl was raad van bestuur bij Cobeli en wordt na deze fusie bestuurslid van Prik&Tik. Deze fusie zorgde opnieuw voor een opening van een nieuwe vestiging te Moese.
In 2018 breidde het bedrijf verder uit richting Gent met de overname van biercentrale Neyt in Evergem. Er kwam hierdoor een omzet van 3,5 miljoen euro bij, 50 horecazaken en bedrijven, en een derde winkel, namelijk de Evergemse Bierhalle. Op 24 maart 2018 opende de deuren van hun drankcentrale in Lokeren. Met deze opening werd er een omzetstijging van 1,5 miljoen euro verwacht.
Door dat het bedrijf zo groeiden werden er uiteraard meer mensen ingeschakeld en moest de infrastructuur meegroeien. Op 1 jaar tijd hebben ze:
- 15 extra personeelsleden aangesteld
- 2 nieuwe vrachtwagens gekocht
- Het grootste Prik&Tik-lid qua centrale facturaties.