Je hebt al veel gehoord over Blockchain, maar vraagt je af wat nu precies de praktische applicaties zijn? Wel, een start-up in San Francisco heeft een manier gevonden om blockchain in drankautomaten te implementeren. En dat kan grote gevolgen hebben, vooral voor de verkoop van alcohol.
Over blockchain zijn al heel wat dingen gezegd. Hele boeken, lezingen, artikels en podcasts zijn aan het onderwerp gewijd. En toch is het concept voor heel wat mensen een mysterie. Ik doe mijn best om een korte (hopelijke begrijpelijke) definitie te geven.
“Blockchain is een decentrale database die gebruikt wordt om gegevens op te slaan. Die gegevens kunnen niet aangepast worden, maar er kunnen wel gegevens toegevoegd worden. En iedereen kan die gegevens bekijken.”
Het is dus een keten van datablokken die elk een aanpassing van de gegevens weergeven. Omdat die gegevens gelijktijdig door verschillende mensen bewaard worden en elke kopie bij elke toevoeging geüpdatet wordt, is manipulatie van de gegevens onmogelijk, zelfs door hackers.
Dat heeft verregaande gevolgen, want contracten kunnen zo afgesloten worden door twee of meerdere partijen, zonder dat daar een officiële instantie zoals een bank, notaris of overheid bij komt kijken.
Tot zover het theoretische gedeelte. Laten we nu kijken naar een leuke toepassingen in de drankensector.
Blockchain drankenautomaten
Civic, een start-up uit San Francisco, bouwde nu een drankautomaat voor bier met een blockchain implementatie. Dat deden ze in samenwerking met drankgigant Anheuser-Busch.
Voor Civic was het een soort van proof-of-concept ontwerp, om te tonen dat blockchain nu al iets kan betekenen in de wereld.
De automaat in kwestie laat klanten met de Civic-app op hun smartphone toe om bier te kopen. Maar alleen als de app verifieert dat ze oud genoeg zijn. En dat gebeurt door blockchain-technologie. Daarvoor moet de overheid natuurlijk wel toestaan dat ID-verificatie via blockchain mogelijk is.
Als deze technologie wijdverspreid wordt, wat zeker het doel van Civic is, kan dat een revolutie betekenen. Leeftijdsgebonden producten en diensten, zoals alcohol, tabak of gokken, zullen vanaf dan enkel toegankelijk zijn voor mensen die volgens de wet oud genoeg zijn.
Wie is Civic?
Civic is een start-up dat zich richt op blockchain identiteitsverificatie. Met hun identiteitsplatform kan iedereen zich, theoretisch, op elk moment identificieren. Dat is betekent dat je veilig kan betalen, lenen, reizen en zelfs online daten. Want je identiteit is altijd te verifiëren in blockchain.
Voor de drankensector, waarbij leeftijd een belangrijke factor is, is blockchain dus technologie om in de gaten te houden. Wij kijken alvast uit naar het moment waarop we blockchain kunnen integreren in ons ERP-pakket. Onze developers kwijlen al bij het idee.