Produceren en assembleren is een vak apart en wij kunnen het weten. Zeker als je in kleine series (make to stock) of built-to-order werkt, duikt er heel wat complexiteit op. Digitaliseren is dan vaak moeilijker maar toch is het absoluut waard dit te doen. 4 goede redenen om in te zetten op een productconfigurator of CPQ-oplossing in combinatie met je ERP.
Op 10 juni organiseren we een kort webinar over CPQ product configurators. Naast demonstraties komen ook een aantal cases en best practices aan bod. Check hier de agenda en schrijf in.
1. Borg de kennis van je beste verkoper
Elk bedrijf heeft er (hopelijk) wel zo eentje rondlopen. Een klantadviseur of sales die niet alleen al je producten, opties en uitbreidingen van voor naar achteren kent, maar die ook nog eens meedenkt met de klant en écht oplossingen aanreikt. Hij is je topverkoper, maar ook bijna een halve ingenieur én productspecialist in één. Hem zou je willen clonen!
Clonen kan nog net niet maar je kan wel zijn kennis borgen in slimme software. Ga samen met hem aan de slag om je meest voorkomende productconfiguraties eens te analyseren of werk omgekeerd en lijst net die assemblages op die steevast voor uitzonderingen zorgen. Zo help je meteen alle andere medewerkers vooruit in je bedrijf.
Je kan nog een stap verder gaan en dit centraal gaan beheren in een product configurator. Hierdoor zal niet alleen jouw topverkoper minder tijd aan offertes besteden en meer aan echt advies. Ook al zijn collega’s zullen vlot zelf offertes kunnen maken en als de configurator ook online beschikbaar is kunnen je dealers of klanten zélf aan de slag!
2. Koppel je operations aan je verkoop via CPQ
Af en toe rolt er vermoedelijk al eens een productie-order uit je werkplaats dat niet volledig naar verwachting van de klant is. Dan kan je gaan bijsturen, opnieuw maken, de klant een korting bieden in de hoop het zo te slijten, … allemaal energie die je liever anders had besteed. De oorzaak van dergelijke dure fouten zit soms helemaal aan het begin van je orderproces, namelijk bij de offerte! Krijg je de input bij het opstellen van de offerte al 100 % correct dan zal je foutenlast drastisch dalen en dat doe je door je productie en offerte aan elkaar te koppelen door middel van een zogenaamde CPQ-oplossing (Configure-price-quote-oplossing bijvoorbeeld Elfsquad).
Koppel je zo een CPQ met je ERP of productiesoftware dan zal je als kers op de taart ook beter kunnen voorspellen welke grondstoffen, materialen, diensten, machines, onderaannemers je nodig zal hebben in de toekomst. Zo een product configurator maakt namelijk onderliggende BOMs (bill of material) voor elke offerte uit je ERP. Zo weet je meteen wat je allemaal in huis moet halen om vlot te produceren.
3. Bevrijd je ingenieurs van bandwerk met een CPQ-configurator
Jouw engineers zouden moeten bezig zijn met het ontwikkelen baanbrekende nieuwe producten of met het nóg beter maken van je oplossingen en processen. In realiteit zijn ze waarschijnlijk meer bezig met het uitzoeken van salesvragen, de klant te woord staan over wat standaard is en wat maatwerk of het verwerken van CAD-tekeningen.
Veel van die manuele taken die engineering nu opneemt kunnen geautomatiseerd worden door je salesofferte op te stellen in een product configurator. Die configurator kan al je dimensies van je parametrische modellen aansturen waardoor heel vlot 3D CAD modellen gegenereerd worden.
Je denkt misschien: “niet interessant voor mijn bedrijf want we zijn niet 100 % Built-To-Order”. Wel, zou het al geen grote tijdsbesparing zijn als je die 60 % van je oplossing die wél gestandaardiseerd is op een dienblaadje gepresenteerd te krijgen? En dat laatste stukje door je ingenieur te laten aanvullen? Zo hebben je engineers wél tijd om aan dat nieuwe superproduct te werken waarmee jij de wereld gaat veroveren!
4. Geef je marketingboys (en girls) de juiste wapens
Jouw product is niet in 1-2-3 uitgelegd aan je klant. Er zijn tal van mogelijkheden, tal van opties, tal van situaties en contexten. En we weten dat het soms héél ver kan gaan qua complexiteit, zo ver dat je klant eigenlijk altijd een adviseur of specialist nodig heeft om het potentieel van jouw oplossing te kunnen zien.
Dat is nu wel net een groot probleem in dit internet tijdperk waar we alles online doen en waar de klant vooral zichzelf wil informeren. Hij wil juist géén opdringerige adviseur (dat zijn de jouwe natuurlijk hélemaal niet), hij wil zichzelf bedienen via je website. Als je dat niet kan bieden dan rijden je marketeers zich vast en loop je leads mis.
Stop al je complexiteit in een online configurator zodat je klant wél zelf kan kennismaken met je producten en belangrijker nog, zodat je marketingboys & girls met die online leads aan de slag kunnen om hen te informeren over oplossingen waarin zij interesse toonden.
Je hoeft bovendien geen programmeur of IT-wizard te zijn om al jouw kennis en producten in een productconfigurator of CPQ oplossing te stoppen. Praat er eens over met ons, we helpen je graag op weg in de wondere wereld van geïntegreerde productconfiguratoren die vlotjes samenwerken met courante ERP oplossingen zoals Dynamics 365 Business Central of Exact.
Op 10 juni organiseren we een kort webinar over CPQ product configurators. Naast demonstraties komen ook een aantal cases en best practices aan bod. Check hier de agenda en schrijf in.