Waar sta je op de ladder van digitale transformatie? Zo zou deze blog ook geheten kunnen hebben. Het zijn allebei uitdagende vragen, want niet ieder bedrijf, zaakvoerder of medewerker zal er klaar voor zijn. Als je echter niet doorhebt hoe je van digitalisering kunt profiteren kun je plotseling worden ingehaald.
Digitalisering, de betekenis
Digitalisering maakt het mogelijk om analoge of handmatige processen slimmer te doen door ze digitaal te maken. Dat is de eerste stap waar voordelen te behalen vallen. Hoe minder menselijke interventie van werkprocessen, hoe goedkoper er gewerkt kan worden en hoe meer concurrentievoordelen ontstaan. Als deze digitale data ook nog met elkaar gaan praten ontstaat pas echte slimheid. Computers kunnen dat namelijk sneller en nauwkeuriger dan mensen. Daar ligt de extra kracht van digitalisering.
Hoe bepaal je ‘te vroeg’ of ‘te laat?’
Het lijkt erop dat je nooit te vroeg kunt zijn, omdat technologie zo razendsnel transformeert tegenwoordig. Het antwoord is gelukkig eenvoudig; wat je doet moet waarde toevoegen voor de fase waarin jouw bedrijf zich begeeft. Een startup zal bijvoorbeeld niet gelijk het allerduurste crm-systeem aanschaffen en een boekhoudprogramma is pas interessant als er ook wat te boekhouden valt. Hoe groter het bedrijf groeit, hoe meer behoefte er ontstaat om grip te hebben op cijfers en de toegenomen klantdata.
Het interessante van te laat zijn is dat je dit waarschijnlijk al eerder hebt opgemerkt. Er was namelijk een onderbuikgevoel dat er iets gedaan moest worden, maar op dat moment ontbrak de tijd of werd er om een andere reden onvoldoende aandacht aan gegeven. Je ziet bijvoorbeeld dat collega ondernemers hun businessdata altijd via een app bij zich dragen, terwijl jij dit soort inzichten alleen hebt op je vaste werkplek. Het kunnen concurrenten zijn die in staat zijn sneller te reageren op klantvragen.
Moderne voorbeelden
Recent spraken we met een bedrijfsleider van een groot bedrijf met meer dan 1.000 werknemers. Zijn zorg was dat belangrijke bedrijfsdata in verkeerde handen kan vallen als collega’s het bedrijf zouden verlaten. Zijn ogen vielen open toen we lieten zien hoe eenvoudig je tegenwoordig de digitale toegang tot bedrijfsgegevens kunt beperken. Een ander modern voorbeeld van veiligheid is dat smartphones en laptops te deblokkeren zijn van het bedrijfsnetwerk op het moment dat ze gestolen zijn. Gebruik je zelf ook dit soort moderne toepassingen?
De realiteit van tikkende tijdbommen
Bedrijven die onvoldoende de voordelen van de digitale technologie benutten kunnen plotseling voor problemen komen te staan. Het kan bijvoorbeeld gaan om gefragmenteerde informatie van medewerkers die nergens op een centrale plek bij elkaar komt, maar ook om onveilige servers die in niet gesloten serverruimtes staan te draaien. Een tikkende tijdbom kan ook die ene concurrent zijn die een tien-staps handmatig werkproces heeft veranderd in één simpele muisklik.
Neem de tijd
Weten waar je staat op de ladder van digitale transformatie is uitermate zinvol, omdat het succes van elke onderneming valt of staat bij een moderne digitalisering. Samen op onderzoek uit? Neem dan hier contact met ons op.