Uw server(s), of ze nu lokaal worden gebruikt, hybride of volledig in de Cloud vormen het IT-hart van uw bedrijf en dit moet dus beschouwd worden als uw “core business“.
Desktops, laptops, tablets en smartphones zijn dan weer de toestellen die iedereen elke dag gebruikt. Wij helpen u met de uitrol en het onderhoud van een optimaal functionerende en beveiligde configuratie die precies voldoet aan de specifieke wensen van uw medewerkers.
Bring Your Own Device.
Steeds meer werknemers werken flexibel. Dit betekent dat ze geen vaste werkplek hebben en ook niet op vaste uren naar kantoor komen, maar zelf bepalen waar ze gaan zitten, hoe laat ze op kantoor verschijnen en hoe laat ze weer weg gaan. Na het besluit om flexibel te gaan werken op kantoor, volgt automatisch de selectie van mobiele devices die het mogelijk moet maken om inderdaad flexibel te kunnen werken. Veel organisaties kiezen ervoor om deze devices zelf aan te schaffen en aan medewerkers te verstrekken, maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Het zelf aanschaffen van devices is namelijk erg duur, simpelweg omdat de organisatie voor de volledige kosten voor de smartphones, tablets en laptops op moet dragen. Daar komt nog bij dat medewerkers ook moeten leren hoe de nieuwe apparaten werken, waardoor er veel kostbare tijd verloren gaat en het werkproces absoluut niet efficiënter wordt ingestoken.
Om flexibel werken mogelijk te maken zonder hoge bedrijfskosten te moeten maken, is de term ‘Bring Your Own Device’ in het leven geroepen. In plaats van nieuwe devices aan te schaffen om flexibel werken mogelijk te maken, gebruik je bij BYOD de reeds bestaande capaciteit. Bijna iedere volwassen medewerker heeft in ieder geval een smartphone. De meeste mensen hebben ook nog een tablet en/of laptop in het bezit en er zijn zelfs veel mensen die al deze apparaten thuis hebben. In het kader van BYOD worden de medewerkers gevraagd hun privé-apparaten mee naar de werkvloer te nemen, zodat er geen nieuwe devices aangeschaft hoeven te worden en medewerkers toch altijd mobiel zijn. Bovendien kunnen ze werken op de apparatuur die zij zelf gekozen hebben en dus allicht graag gebruiken.
Maar… is uw IT-park hier wel op voorzien? Wat met security? Wat wanneer een medewerker besluit het bedrijf te verlaten? Waar wordt de data opgeslagen?
IT-verantwoordelijken binnen bedrijven komen voor grote uitdagingen te staan als BYOD geïntroduceerd wordt op de werkvloer. Iedere werknemer heeft namelijk weer een ander apparaat en al deze devices moeten gemanaged worden. Dit kan niet alleen leiden tot problemen binnen de IT-afdeling, maar ook tot beveiligingsrisico’s voor de gehele organisatie. Voor elk soort en type telefoon, tablet en laptop die toegang moet krijgen tot het bedrijfsnetwerk, moeten immers de juiste veiligheidsvoorzieningen getroffen worden.
Om nog maar te zwijgen over de beveiligingscomplicaties die BOYD met zich meebrengt: als er sprake is van verlies van gegevens, een virus of een datalek, roept het gebruik van een eigen apparaat namelijk ook juridische complicaties op. Want wie is er verantwoordelijk als er zoiets gebeurt en is het wel mogelijk om het bestaande ICT-beleid te handhaven op privé apparaten? Dit zijn belangrijke vragen en zeker als het om vertrouwelijke informatie op de devices van werknemers gaat.
Laat ons u helpen in deze moeilijke en zeer specifieke materie: we hebben tientallen klanten begeleid die al dan niet BYOD in hun IT-omgeving implementeerden.