Wat is een prompt?
Een prompt is een manier om te communiceren met digitale assistenten, zoals Copilot of chatGPT. Het is een stukje tekst waarmee je duidelijk aangeeft wat je van het AI-taalmodel verwacht. Of je nu wilt dat het iets creëert, samenvat of bewerkt, je prompt leidt het allemaal in goede banen. Het geheim van een goede prompt? Houd het simpel en to the point. Op die manier begrijpen de Large Language Models (LLM’s) je beter en krijg je precies wat je nodig hebt. Wees niet bang om creatief te zijn met de mogelijkheden van Copilot om tot een goed antwoord te komen! In dit artikel ontdek je hoe je efficiënt en innovatief kan prompten in Microsoft Copilot.
Er zijn allerlei types prompts die je kan gebruiken, afhankelijk van wat je wilt bereiken of welke taak je moet uitvoeren:
- Leren over projecten en concepten: “Wat is [project X] en wie zijn de belangrijkste betrokkenen die eraan werken?”
- Tekst bewerken: “Controleer deze uitgangspunten voor de productlancering op tegenstrijdigheden”
- Documenten transformeren: “Transformeer dit FAQ-document in een 10 slide onboarding guide”
- Informatie samenvatten “Schrijf een samenvatting van deze [presentatie]”
- Boeiende inhoud creëren: “Maak een value proposition voor [product x]”
- Gemiste punten inhalen: “Geef een samenvatting van de updates en actiepunten voor [project X]”
Verschil prompts in Copilot met prompts in chatGPT
Zowel chatGPT als Copilot zijn krachtige AI-taalmodellen die je kunnen helpen bij het genereren van tekst. Maar hoe ze worden gebruikt en geïntegreerd met tools maakt hen uniek en onderscheidend. Ze werken allebei op basis van prompts, maar Copilot gaat een stap verder door naadloos te integreren met Microsoft 365 applicaties en interne gegevens uit je organisatie. Dit zorgt voor een meer gepersonaliseerde ervaring.
Waar chatGPT breed inzetbaar is voor algemene tekstgeneratie, gaat Copilot dus nog een stapje verder. Het kan informatie uit je bedrijf halen, herkennen en omzetten naar taken binnen de Microsoft-omgeving. De prompts die je aan Copilot geeft, leiden tot acties die verder gaan dan alleen tekstgeneratie: ze kunnen helpen bij het automatiseren van taken, het analyseren van data en zelfs het genereren van grafieken, allemaal binnen de vertrouwde omgeving van Microsoft 365. Microsoft is druk bezig met de uitrol van Copilot in al hun applicaties, waaronder Microsoft Customer Insights, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Microsoft Power Platform en nog veel meer.
Belangrijk: Grote taalmodellen (LLM’s) zijn ontworpen om woorden en woordgroepen te voorspellen en te genereren. Het is dus altijd verstandig om de antwoorden die je krijgt van deze AI-modellen te controleren op eventuele onnauwkeurigheden of vooroordelen, en te toetsen aan betrouwbare bronnen.
Hoe schrijf ik een goede prompt in Copilot?
De basisfundamenten van een goede prompt in Copilot
Een goede prompt in Microsoft Copilot bestaat volgens Microsoft uit vier basiselementen: doel, context, bron en verwachting.
- Doel: welke reactie verwacht je van Copilot?
- Context: waarom heb je dit nodig en wie is er bij betrokken?
- Bron: welke informatiebronnen of voorbeelden mag Copilot gebruiken?
- Verwachtingen: hoe wil je dat Copilot reageert om zo goed mogelijk aan je verwachting te voldoen?
Een diepere duik in de basisfundamenten
Als je je prompt voor Microsoft Copilot echt krachtig wilt maken, is het essentieel om dieper in te gaan op de vier basiscomponenten. Door deze elementen beter te begrijpen en te verfijnen, kun je Copilot optimaal benutten en de kwaliteit van de conversatie verbeteren. Met de volgende bouwstenen bouw je verder aan het creëren van de perfecte prompt.
- Roldefinitie: Definieer de rol en het bijhorende kennisgebied waar Copilot zich op moet baseren.
- Taakformulering: Vertel Copilot wat je precies wilt dat het voor je doet. Geef alle details nauwkeurig aan, wees helder en gebruik begrijpelijke taal.
- Context: Geef zoveel mogelijk relevante context zoals de doelgroep, producten, diensten, redenen van de prompt, locaties, middelen of andere relevante zaken.
- Antwoordformaat specifiëren: Hoe wil je dat Copilot antwoord? Wens je een lijst, stapsgewijze uitleg, uitgebreid of juist een kort en beknopt antwoord?
- Limieten instellen: Limiteer de stijl, tone of voice, formulering die vermeden dienen te worden of limiteer de lengte van het antwoord.
- Voorbeelden geven: Voorbeelden helpen Copilot een vergelijkbaar antwoord te geven. Vermeld het voorbeeld dan ook in je prompt.
Voorbeeldprompt voor een salesmanager:
“Je bent een salesmanager van een computerbedrijf. Schrijf een verkooppitch voor de nieuwste lijn van high-end gaming laptops. In de pitch moeten de krachtige specificaties benadrukken zoals de nieuwste generatie grafische kaarten en processors en de koelsystemen die een optimale game-ervaring bieden. Je doelgroep is de gaming gemeenschap in en rond Gent. De tone of voice moet energiek en overtuigend zijn, met een focus op je technische kennis en de gameprestaties. Vermijd het algemene verkooppraatje en zorg ervoor dat de voordelen duidelijk worden gecommuniceerd. De pitch mag niet langer zijn dan 200 woorden en moet worden gebruikt in marketingcampagnes.”
In deze voorbeeldprompt komen alle essentiële elementen voor een effectieve prompt naar boven: het definieert de rol van de gebruiker, formuleert de verwachte taak, geeft hierbij context, specifieert het antwoordformaat, stelt limieten op en geeft een duidelijke richting aan de gewenste output.
Hou de conversatie gaande en stop niet bij je prompt
Met de juiste ingrediënten voor een sterke prompt, heb je een krachtig middel in handen om Copilot het meest relevante antwoord te laten geven. Maar daar stopt het niet. Nadat je een goede prompt hebt gegeven, is het belangrijk om de conversatie gaande te houden om een nog beter antwoord te verkrijgen over specifieke onderdelen. Dat kan je doen door:
- Ideeën voor inhoud genereren: Leid met bredere verzoeken en geef dan specifieke details over de inhoud.
- Inzichten uit vergaderingen: Vraag om een samenvatting van een vergadering en vraag vervolgens meer informatie over wat je precies wilt weten.
- Assistentie bij storytelling: Vraag Copilot een verhaal te schrijven en begeleidt het vervolgens door specifieke en relevante details te geven.
- Inzichten verwerven: Vraag een samenvatting van een dossier en stel vervolgens relevante vragen om diepere inzichten te genereren.
- Vertalen: Vraag Copilot om zinnen te vertalen en vraag vervolgens meer context of naar een regionaal dialect.
- Technische problemen oplossen: Leg een technisch probleem voor en vraag om een stapsgewijze begeleiding.
Tips om rekening mee te houden bij het prompten
- Wees je bewust van de limieten van Copilot. Copilot is beperkt tot je huidige conversatie, geef dus zoveel mogelijk details om een zo relevant mogelijk antwoord te verkrijgen.
- Wees professioneel. Beleefd taalgebruik verbetert de reactie van Copilot.
- Gebruik aanhalingstekens. Markeer de tekst die je wilt dat Copilot genereert, wijzigt of vervangt met aanhalingstekens. Dit zorgt ervoor dat Copilot je vraag beter zal begrijpen.
- Nieuw topic, nieuwe conversatie. Vermijd onderbrekingen of overlappingen en start een nieuwe chat als je Copilot over een nieuw topic vraagt.
- Duidelijke communicatie. Wees duidelijk, let op interpunctie, grammatica en hoofdletters zodat Copilot je vraag goed kan begrijpen.
- Bestanden of personen oproepen. Gebruik “/” in Copilot om naar een specifiek persoon, document, meeting of ander onderwerp te verwijzen.
Beperkingen in de lengte van documenten in Copilot
Hoewel Copilot het niet expliciet aangeeft, hanteert het wel limieten voor de grootte van de documenten die je aangeeft in de prompts. Voor optimale prestaties is het aan te raden om documenten te beperken tot maximaal 20 pagina’s of ongeveer 15.000 woorden. Hoewel Copilot verwijzingen naar documenten van elke grootte accepteert, zijn er grenzen aan de hoeveelheid tekst die het in één keer kan verwerken. Bij langere documenten concentreert Copilot zich alleen op het eerste deel.
Hoe kan je dan wel langere documenten gebruiken in Copilot?
Er zijn twee oplossingen: opsplitsen of samenvatten. Je kan je document opdelen in kleinere delen en deze afzonderlijk aan Copilot geven. Of je kan secties van je document apart samenvatten in Copilot.
Do’s en Don’ts bij het prompten in Copilot
Het creëren van de perfecte prompt is soms al een kunst op zich. Ontdek de beste do’s en don’ts voor prompten in Microsoft Copilot. Door deze richtlijnen op te volgen, verbeter je de communicatie met Copilot en verhoog je de kans op relevantere antwoorden.
Do’s bij het prompten
- Structuur en volgorde: Structuur je prompts zorgvuldig. Copilot legt de nadruk mee op latere onderdelen in een prompt, dus plaats de belangrijkste elementen zoals specifieke bestanden of bronnen op het einde van je prompt.
- Positieve instructies: Vertel wat het wel moet doen, in plaats van wat het juist niet moet doen.
- Herhalen voor precisie: Het eerste resultaat is vaak niet het beste antwoord. Wijzig je prompt en laat Copilot een nieuw antwoord genereren.
- Duidelijk en specifiek: Geef specifieke instructies door middel van doel, context, bron en verwachtingen.
- Conversatie: Houd het gesprek gaande om relevantere antwoorden te genereren en laat zo AI jouw voorkeuren ontdekken.
- Voorbeelden geven: Help Copilot een beter antwoord te bieden door specifieke kernwoorden of zinnen als begeleiding te geven bij het schrijven van een tekst.
- Controleer op nauwkeurigheid: Copilot is nog steeds een AI-model. Controleer dus steeds de antwoorden van Copilot op nauwkeurigheid, grammatica en stijl.
- Geef details: Geef contextuele details bij je prompt zoals collega’s, onderwerpen, al reeds vastgelegde details of geplande acties.
- Beleefdheid: Verbeter de samenwerking met Copilot door steeds beleefd en professioneel te communiceren.
Don’ts bij het prompten
- Wees niet vaag: Vermijd onduidelijke prompts die tot onnauwkeurige antwoorden kunnen leiden.
- Vraag geen ongepaste of onethische inhoud: Respecteer ethische normen en wettelijke reglementen in je prompts.
- Geef geen tegenstrijdige instructies: Dit zorgt voor verwarring en beïnvloed de kwaliteit van de reactie van Copilot.
- Vermijd onderbreking: Schakel niet abrupt over naar een nieuw onderwerp.
- Gebruik geen informele taal: Gebruik professionele taal, vermijd het gebruik van straattaal, jargon, dialecten of informele taal.
- Vertrouw niet alleen op Copilot: Copilot is nog steeds een LLM, vertrouw dus niet zomaar op de output van Copilot en raadpleeg betrouwbare bronnen.
- Vraag geen hulp bij illegale activiteiten: Copilot houdt zich steeds aan ethische en wettelijke richtlijnen.
Voorbeeldprompts om te gebruiken in Copilot
Prompts voor Copilot in Teams
- “Vat de discussie van ons team over /[onderwerp] samen tijdens onze meeting van vandaag.”
- “Identificeer de belangrijke punten van onze /[meeting].”
- “Wat is het recentste van /[naam persoon], georganiseerd op e-mails, chats en bestanden?”
- “Maak een lijst met onopgeloste problemen vanuit ons team over /[onderwerp]”
- “Zijn er actiepunten uit /[meeting] voor mij?”
- “Ik ben te laat in de Teams meeting, werd mijn naam ergens vermeld?”
Prompts voor Copilot in Word
- “Herschrijf het tweede gedeelte van rit rapport om het beknopter te maken.”
- “Herzie het document om het boeiender en overtuigender te maken.”
- “Vat de belangrijkste bevinden van het /[document] samen.”
- “Maak een standaardsjabloon voor klantfeedbackrapporten.”
- “Controleer dit document op consistentie in terminologie.”
Prompts voor Copilot in Excel
- “Verwijder duplicaten uit [kolom A]”
- “Pas de kleurschalen toe om datatrends in het /[tabel] te visualiseren.”
- “Vat de klantfeedback scores samen met behulp van een draaitabel.”
- “Vergelijk het websiteverkeer van de afgelopen 6 maanden met behulp van een lijndiagram.”
- “Voeg voornamen en achternamen samen uit kolom E en kolom F.”
Prompts voor Copilot in PowerPoint
- “Maak een salespresentatie voor klant X op basis van /[document]”
- “Genereer een visuele weergaven van [onderwerp]”
- “Herstructureer mijn dia’s voor een betere flow of samenhang.”
- “Maak een interactieve dia met klikbare knoppen of hyperlinks.”
- “Voeg een slide toe over de voordelen van ons nieuwste product.”
Als je op zoek bent naar extra inspiratie of voorbeeldprompts, kan je terecht bij het Copilot Lab van Microsoft. Hier vind je een verzameling prompts die je kan gebruiken om Copilot te verkennen en optimaal te benutten.
Join de Copilot Community op Reddit!
Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en wil je jouw kennis over Microsoft Copilot verdiepen? De Copilot Community op Reddit is de plek waar enthousiastelingen samenkomen om inzichten, informatie, prompts, en nieuwe updates te delen. Het is een platform waar je niet alleen leert om Copilot optimaal te benutten, maar ook je eigen inzichten kunt delen. Bezoek de Reddit Community en engageer in levendige discussies.