“Wees niet bang voor de cloud”
Na een succesvolle transformatie van traiteurszaak naar dessertenfabriek in de jaren negentig rondde Herman Desserts in 2019 een andere kaap: de IT-omgeving van de dessertenfabrikant migreerde van server naar cloud. “Mijn boodschap aan collega-ondernemers? Wees niet bang voor de cloud.”
Van angst naar zekerheid.
“Toen ESC me de eerste keer vertelde over een cloudomgeving was ik heel sceptisch”, vertelt Herman Roobroeck. Als zaakvoerder van Herman Desserts doorzwom hij nochtans al vele watertjes. “Die angst was vooral ingegeven door onwetendheid. Toen men mij met feiten en referenties aantoonde dat bedrijfsdata in de cloud echt wel veilig zijn, werd ik alsmaar enthousiaster. Nu zijn we een halfjaar verder en ben ik zeer tevreden. We werken sneller en efficiënter dan vroeger. Mijn vrees bleek dus geheel onterecht.”
Aan moed en ondernemerszin ontbrak het Herman Roobroeck en zijn vrouw Pasca nochtans niet toen ze midden jaren negentig hun traiteurszaak inruilden voor een dessertenfabriek. “In 1986 hielden we onze traiteurszaak boven de doopvont. Gelegen in hartje Oostende, kon je ons boeken als koks aan huis. Maar we baatten ook onze eigen winkel uit met verse zelfbereide producten. Onze dessertentoog viel al van bij de start erg in de smaak.”
Zoete revolutie.
“Op een dag krijgen we bezoek van de uitbater van een Unic-filiaal. Die supermarktketen heeft dan zeven filialen in onze regio en is geïnteresseerd in onze desserten. We sluiten een overeenkomst en wat later verschijnen onze eerste producten in de Unic-winkelrekken. Ze verkopen als zoete broodjes, en al snel krijgt concurrent Delhaize lucht van onze desserten. Ook met die keten komen we snel tot een akkoord. Met meer dan 120 winkels in België is Delhaize een megaklant. Die grote vlucht vooruit komt onverwacht. Zeker omdat onze desserten eigenlijk maar een nevenactiviteit zijn naast ons werk als traiteurs.”
“Om aan de grote vraag van Delhaize te voldoen, investeren we in bijkomende machines en huren we een extra werkplaats. In 1989 besluit de eigenaar van het pand waarin onze traiteurszaak is gevestigd om het gebouw te verkopen. Het moet plaatsmaken voor een nieuw appartementsgebouw. Hierdoor werden we noodgedwongen verplicht om knopen door te hakken en besloten te verhuizen naar een ruimer terrein op een industriesite vlak buiten Oostende.”
“We krijgen er geen toelating om een winkel uit te baten en leggen ons dan maar toe op onze dessertenfabriek. Eerst combineren we die nog met onze kok-aan-huisactiviteiten. Maar midden jaren negentig gaan we voluit voor onze fabriek. Die runnen we nu met twintig medewerkers. We verkopen onze producten als huismerk aan vele grote supermarktketens in de Benelux.
Microsoft Dynamics 365 Business Central garandeert goede traceerbaarheid
“Voedingsmiddelen produceren, vereist een grote zorgvuldigheid. Met een heleboel regels en wetten wil de overheid een zuivere voedselketen garanderen. Voor ons een grote uitdaging. Want elke fase van het productieproces moeten we documenteren. Welke grondstoffen verwerken we in welk productielot? Wanneer verlaat het onze fabriek en waar wordt het verkocht?”
“Om de traceerbaarheid van onze producten te verzekeren, is een moderne IT-infrastructuur een must. Tot begin 2019 werkten we met een lokale server in ons bedrijf. Die vervingen we door Microsoft Azure en Dynamics 365 Business Central in de cloud. We werkten al met dat laatste systeem toen het nog Navision heette. Het bevat al onze productiegegevens en is gelinkt met ons boekhoud- en facturatiesysteem. Noem het dus gerust de achilleshiel van ons bedrijf.”
Hermans echtgenote Pascale komt er even bij zitten en vertelt hoe zij Microsoft Dynamics 365 Business Central ervaart. “Binnen Herman Desserts ben ik verantwoordelijk voor de productieplanning, het grondstoffenbeheer en de traceerbaarheid van onze producten. Intussen trek ik me al aardig uit de slag met ons nieuwe ERP-systeem.”
“Het grote voordeel van Dynamics 365 Business Central kwam enkele weken geleden nog bovendrijven. Tijdens een onverwachte inspectie van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) toverden we alle nodige documenten supersnel en veel gedetailleerder dan vroeger tevoorschijn.
“Ook onze klanten en de eindconsumenten varen wel bij het nieuwe systeem”, vult Herman aan. “Is er een kwaliteitsprobleem met een van onze producten? Dan is de supermarkt van wie de naam op de verpakking staat voor de consument de eerste verantwoordelijke. Want de eindklant weet niet dat het product hier wordt gemaakt. Daarom zijn we onze klanten een feilloos traceersysteem verschuldigd. Zo leveren we hen alle mogelijke productie- en kwaliteitsdata in no time aan.”
““Mijn advies aan collega-ondernemers? Wees niet bang voor de cloud. De groei van Herman Desserts is het levende bewijs dat die aanpak werkt.””
Herman Roobroeck
Naar geïntegreerd voorraadbeheer?
“De cloudmigratie is dus zeker geslaagd. We werken sneller en efficiënter. In de toekomst zouden we ook graag het voorraadbeheer nog beter integreren in Dynamics 365 Business Central. We bekijken de verdere optimalisatiemogelijkheden met ESC en zien wel wat er op dat vlak uit de bus komt.”
“Een rechtstreekse link met de (WMS)-warehousemanagementplatformen van grote klanten zou fijn zijn. Maar die verbinding tot stand brengen, vergt een enorme investering. En een eigen IT-er in huis hebben, wordt dan een noodzaak. Daarom houden we het nu bij de dienstverlening die ESC ons aanbiedt: een vlotte helpdesk die ons snel en correct adviseert en een goed contact met de verschillende ESC-medewerkers. We zijn tevreden over de samenwerking en gaan graag verder op de ingeslagen weg.”
“Mijn advies aan collega-ondernemers? Wees niet bang voor de cloud. Al je data op een lokale server opslaan, houdt te veel risico’s in en je hebt veel minder innovatiemogelijkheden. Met de veiligheidsgaranties van vandaag vertrouw je de IT-omgeving van je onderneming beter toe aan de cloud. De groei van Herman Desserts is het levende bewijs dat die aanpak werkt.”