De juiste bedrijfssoftware kiezen is geen sinecure voor u als KMO. Het aanbod is divers, de verschillen zijn niet altijd even duidelijk en u heeft niet de budgetten om een externe specialist voor u een vergelijkende studie te laten maken. U bent dus aangewezen op ervaringen van collega’s én op uzelf. Hieronder lijsten we graag 10 netelige vragen waarmee u de aanbieder van ERP software het vuur aan de schenen kunt leggen ongeacht of het nu gaat om Microsoft Dynamics NAV, erp sap, open source erp, oracle erp of andere ERP software.
1.Sluit uw ERP aan bij hoe wij werken of moet ik mijn bedrijfsprocessen aanpassen aan uw software?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Om een correct antwoord te geven moet u als bedrijf goed weten wat de belangrijkste bedrijfsprocessen zijn die u wil verbeteren of automatiseren:
- Boekhouding
- Financieel beheer
- Productie
- Distributie
- Supply chain & voorraad
- …
Als u bepaald heeft wat voor u de allerbelangrijkste domeinen zijn checkt u deze af met de standaardoplossing van Dynamics NAV. Daarnaast zoekt u het best een implementatiepartner die gespecialiseerd is in uw sector. Vaak heeft hij bovenop Microsoft Navision reeds een uitbreiding of addon ontwikkeld waardoor er niet teveel maatwerk meer geschreven dient te worden. Op die manier kiest u een oplossing die werkt zoals u reeds werkt.
We zullen echter steeds eerlijk zijn. Doordat we zeer ervaren zijn wat betreft bedrijfsprocessen merken we soms dat KMO’s hun voordeel kunnen doen als ze bepaalde aspecten anders zouden aanpakken. Als dat het geval is dan adviseren we om bepaalde bedrijfsprocessen te wijzigen. Niet zozeer in functie van het ERP, wel in functie van een betere manier van werken voor uw onderneming.
2.Kan uw erp systeem flexibel worden uitgerold zowel op mijn eigen servers, als in de cloud alsook op hosted servers?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Onze MS Dynamics oplossingen kunnen zowel op uw servers, in de cloud als hosted geïnstalleerd worden.
3.Welk deployment model (on premise, cloud of hosted) is het beste voor mijn bedrijf?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Hoewel er heel wat aandacht aan ‘cloud-oplossingen’ wordt besteed in de media zijn ze op ERP-vlak tot op heden nog eerder een uitzondering. Dat is deels omdat de afwegingen niet eenvoudig zijn. De voordelen van ERP in de cloud:
- Lagere start-kost en snellere return
- Lagere hardware / server-noden
- Weinig IT-beheer nodig
- Schaalt en groeit mee met uw noden (gemakkelijk gebruikers toevoegen of verwijderen)
Langs de andere kant heeft ook het traditionele ‘op eigen server’ ERP zijn voordelen:
- Betere integratie met andere software die misschien niet in de cloud draait
- Flexibeler voor sommige types van maatwerk
- Uw data zit enkel en alleen op uw eigen servers
4.Op welke manieren kan uw ERP systeem gekoppeld worden met andere administratieve software?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Hoewel er heel wat in een ERP-pakket kan, zal u steeds nog met andere business software werken voor specifieke taken, denk bijvoorbeeld aan e-commerce, crm, processing, … Probeer een inschatting te krijgen van de ERP-partner hoe vlot zij kunnen kunnen koppelen met uw andere applicaties. Enerzijds op technisch vlak, maar ook wat betreft hun kennis om die koppeling tot stand te brengen.
Microsoft Dynamics NAV kan gemakkelijk geïntegreerd worden met andere software of databronnen omdat het standaard gebruik maakt van Web Services én .net Framework wat tegenwoordig zo wat de standaard is om connecties te leggen. Daarnaast heeft ESC als partner heel wat ervaring om ook op andere manieren te koppelen.
5.Zal uw erp pakket mijn reeds gemaakte investeringen in Microsoft-oplossingen zoals bijvoorbeeld Office maximaliseren?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Volmondig ja, het zou ook erg zijn mocht dat niet het geval zijn aangezien Microsoft Navision uit dezelfde stal komt. Enerzijds integreert Microsoft Dynamics perfect in Windows en in Microsoft.NET. Daarnaast gebruikt het MSSQL wat u waarschijnlijk reeds als onderliggende database gebruikt in uw bedrijf en draait het Microsoft Server, vermoedelijk ook reeds actief. De software is gebouwd om ten volle de kracht van uw bestaande Microsoft Office te benutten wat ook gezegd kan worden voor Sharepoint mocht dat reeds geactiveerd zijn.
6.Hebt u een transparant prijsmodel?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Het prijsmodel van Microsoft Dynamics NAV is afhankelijk van de manier waarop u de software wil draaien: in de cloud (prijs per gebruiker per maand), hosted of op uw eigen servers. Dit gegeven bepaalt mee de prijs voor één werknemer om het erp pakket te gebruiken. Daarna wordt er eenvoudig het aantal gewenste gebruikers berekend.
Daarnaast heeft u jaarlijks recht op een aantal verbeteringen en patches die Microsoft uitbrengt voor de ERP-software. Hiervoor betaalt u jaarlijks een percentage van de kost per gebruiker. Op die manier kan u perfect de toekomstige kosten calculeren. Geen addertjes onder het gras, geen ‘initiële kortingen’ om u snel in te laten stappen en de jaren erna met een financiële kater te laten zitten.
Uiteraard dient het basispakket Dynamics NAV nog aangepast te worden aan uw specifieke noden, uw werknemers moeten opgeleid worden, … De werkwijze van ESC als partner hierin is om u een duidelijke offerte te bezorgen voor deze aanpassingen van de oplossing tegen een vast tarief zodat u ook hier weet waaraan u begint.
7.Hoe stabiel bent u als partner en implementator?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
In tegenstelling tot kleinere lokale software-bouwers van onder de kerktoren kunt u vertrouwen op de standvastigheid van een bedrijf als Microsoft. De Dynamics ERP software bestaat al meer dan 10 jaar en Microsoft verbindt zich er toe om dat nog vele jaren zo te houden.
Wij zelf zijn reeds meer dan 30 jaar actief als software-partner wat ons bij een van de meest ervaren en standvastige partners van België doet tellen.
8.Wat is de toekomstvisie van de software-producent, hoe zal de ERP-oplossing evolueren?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Microsoft beschikt over een duidelijke ‘roadmap’ voor al haar software, ook voor de erp. Op deze manier evolueert uw software mee met de nieuwe business trends. Microsoft investeert jaarlijks miljarden in research en development en focust met de roadmap voor ERP op het ondersteunen van nieuwe technologieën (zoals cloud) het verbeteren van integratie met nieuwe en andere software en het vereenvoudigen van onderliggende software requirements.
Als gebruiker kan je dat allemaal heel concreet mee volgen. Jaarlijks communiceert Microsoft haar ‘Statement of direction’ voor Navision. Dit is een concrete planning van nieuwigheden voor de komende 12 tot 18 maand.
9.Wat doet u als erp partner om de dienst-na-verkoop hoog te houden en wat doet de software-producent om het klantenverloop te minimaliseren?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Dienst na verkoop is nergens zo belangrijk als bij uw ERP project. Technologie is continu in beweging, ook in uw bedrijf komen er wel wekelijks nieuwe snufjes binnen, denk maar aan iPads en smartphones die worden ingezet voor bedrijfsdoeleinden. Daarnaast evolueert ook uw bedrijf, mensen komen en gaan, uw werking wijzigt, … dat heeft uiteraard zijn weerslag op uw administratie en dus ook op de manier waarop u ERP gebruikt.
Om dit op te vangen staat ons team van accountmanagers en adviseurs klaar voor onze klanten. Daarnaast organiseren we jaarlijkse gebruikersgroepen, beschikken we over webpagina’s waar onze klanten terecht kunnen voor feedback en doen we regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken (die we ook publiek communiceren en hier gedownload kunnen worden)
Microsoft voorziet langs haar kant heel wat bronnen en resources voor de partner (zoals wij) en voor de eindklant (zoals u). Daarnaast neemt ESC bij Microsoft het meest uitgebreide support plan af waardoor we heel snel vragen van u kunnen laten beantwoorden door hun specialisten indien we er zelf niet uit zouden geraken.
10.Zal de erp software ons ondersteunen in het bereiken van onze doelstellingen?
Ons eerlijk antwoord op deze vraag
Ondersteunen zal de oplossing zeker, maar het blijft slechts een werkinstrument om u en uw mensen efficiënter te laten werken. ERP moet u de middelen geven om minder met administratie bezig te zijn en meer met business. Het moet u beter inzicht geven in uw onderneming zodat u sneller en beter kunt beslissen en het moet uw processen stroomlijnen. Dat zijn natuurlijk niet uw echte bedrijfsdoelstellingen maar ze helpen wel om deze te bereiken.
Met deze vragen staat u sterker als u erp pakketten, partners en aanbieders gaat vergelijken. Ze zijn uiteraard niet zaligmakend, hoor zeker rond bij uw collega’s en partners naar hun bevindingen en zamel zoveel mogelijk informatie in, bijvoorbeeld uit ons gratis kenniscentrum.
Bovendien moet u ons niet op ons woord geloven, onze referenties spreken voor zich.