Je ERP-software is een erg waardevol deel van je bedrijf. Daarom doe je natuurlijk liefst zo lang mogelijk met je huidige pakket. Je mag je echter niet blind staren op de kost van een nieuw ERP-systeem. Werken met verouderde software brengt op lange termijn veel meer kosten met zich mee.
Zo weet je of je met verouderde ERP-software werkt.
1) Voldoet je ERP nog aan je bedrijfsnoden?
Dat is natuurlijk de hamvraag: doet je ERP nog wat het moet doen? Een ERP-systeem is een gecompliceerd stuk software, maar zijn doel komt altijd op hetzelfde neer: je bedrijfsprocessen efficiënter maken. Als je steeds meer tijd, energie en mensen moet inzetten om de gaten in je ERP-systeem op te vullen, dan is het tijd voor herimplementatie.
Een goeie tester is je gebruik van spreadsheets: gebruikt je bedrijf vaak Excel-spreadsheets om informatie uit te wisselen, zowel intern als met partners? Is het antwoord ‘ja’, dan wordt het tijd om te investeren in je ERP. Data-overdracht moet vlot en in real-time gaan, anders verlies je te veel tijd.
Time is money is het grootste cliché uit de zakenwereld, maar elke bedrijfsleider weet dat het waar het is.
2) Is je ERP verantwoordelijk voor fouten?
Een andere indicator is te kijken naar gemaakte fouten. Elk bedrijf maakt wel eens een fout. Een late levering, een verkeerde factuur… Ligt de oorzaak van die fouten bij onduidelijke of onvolledige informatie binnen je ERP-systeem? Of omdat je mensen zich moeten haasten om gegevens tijdig door te geven? Tijd om te veranderen.
Als de noden van de bedrijfswereld de capaciteiten van je ERP overstijgen, herimplementeren.
3) Pas je je ERP-systeem aan je bedrijf aan of omgekeerd?
Sommige bedrijven werken al een tijdje met een ERP-systeem en zijn de unieke kuren van een zogenaamd legacy-systeem al gewoon. Ze hebben hun bedrijfsprocessen dan ook aangepast aan de limieten van het systeem.
Een handige tijdelijke oplossing, maar wat is de kost voor je bedrijf als je die aanpassingen ook op lange termijn blijft maken?
M.a.w., als je bedrijf slaaf is van je ERP-systeem, zit er iets goed fout. Aanpassen, dus.
4) Hoeveel randapplicaties draaien er?
Veel bedrijven vullen de lacunes in hun systeem op met randapplicaties. Heel handig, vooral omdat ERPs die gebaseerd zijn op maatwerk veel kosten.
Maar als er veel (bij sommige bedrijven zelfs honderden) randapplicaties draaien, is het duidelijk dat je ERP-systeem aan vervanging toe is.
Randapplicaties staan innovatie in de weg en moeten bovendien vaak met elkaar communiceren. Een huzarenstukje. Een herimplementatie van je ERP-systeem kan veel van die applicaties in haar core-systeem incorporeren.
Als je randapplicaties meer doen dan je core ERP, herimplementeren.
5) Is je ERP klaar voor de toekomst?
Een paar jaar vooruit kijken is gezond voor elk bedrijf. Vraag je dus af of je ERP de komende paar jaar nog relevant gaat zijn.
- Kan je de overgang van self-hosting naar cloud-hosting aan? Indien niet, is Microsoft Dynamics 365 dé oplossing.
- Kunnen je sales- en marketing mensen sociale media-informatie integreren met de ERP?
- Kan je ERP omgaan met self-checkout kassa’s en de verschillende online betaalsystemen?
Lig je wakker van deze vragen, ga dan eens met een ERP-expert praten. Of bereken je prijs voor Microsoft Dynamics NAV.