Onlangs organiseerden we een security avond waarbij we onze klanten proactief hebben geïnformeerd over de gevaren van cybercriminaliteit. We nodigden daarbij onze partners Vasco en Checkpoint uit. Met deze eenvoudige 7 tips zet je alvast een stap in de goede richting.
Als specialisten in internetsecurity met elk hun eigen specialisatie zijn Vasco en Checkpoint dé referenties als het op cyber security aankomt. Ze wisten de aandacht van de aanwezigen dan ook al snel vast te houden met een aantal opvallende trends. Eén daarvan ligt alvast onomstotelijk vast: cybercriminaliteit neemt snel toe.
En de cijfers liegen er ook niet om; volgens onderzoek door Checkpoint wordt er bij bedrijven elke 34 seconden een stuk malware gedownload en zelfs elke 6 minuten wordt er een gekend stuk malware gedownload, iedere 24 seconden wordt er verbinding gemaakt met een onbetrouwbare website en elke 5 minuten wordt een risicohoudende toepassing geopend. Als klap op de vuurpijl wordt er elke 36 minuten gevoelige data buiten de organisatie verstuurd.
Het mag duidelijk zijn, Belgische bedrijven anno 2016 lopen een verhoogd risico op allerhande digitale bedreigingen. Vandaar de nood aan een fel doorgedreven cybersecuritybeleid op bedrijfsniveau. We trachten het toch simpel te houden en beginnen met 7 makkelijk te implementeren tips & tricks om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
- Informeer je werknemers voldoende over de gevaren, laat ze in ieder geval weten niet zomaar iedere bijlage te openen en altijd het emailadres te controleren.
- Begin bij het begin en zorg ervoor dat je je antivirus en antimalware software up-to-date is, vergeet ook niet om je mailboxen voldoende te beschermen met een goede antispam-filter zodat er geen ongewenste bijlagen of e-mails worden geopend.
- Implementeer een veilig wachtwoordbeleid; ‘123456789’ is allang geen goed wachtwoord meer, een combinatie van grote en kleine letters aangevuld met cijfers en tekens is dat wel. Op die manier vermijd je dat buitenstaanders gemakkelijk toegang krijgen tot je mailboxen of database.
- Laat je werknemers steeds het verzendadres goed controleren, een mail versturen met gevoelige informatie naar het verkeerde e-mailadres is snel gebeurd.
- Los eerst de zaken op waar je bedrijf het meest gevaar loopt. Focus je met andere woorden op de essentie. Weet je niet goed waar bij jou het grootste gevaar zit? Check Tip 7.
- IT-security heeft een hefboomeffect; hoe beter je IT-security op punt staat, hoe minder uitval of verstoringen tijdens het werken je hebt en hoe efficiënter je dus kan presteren.
- Contacteer ons voor een security audit om je risico’s in kaart te brengen.