Eind 2016 ondertekenden enkele grote spelers uit de doe-het-zelf sector een intentieverklaring om productgegevens via het GDSN-systeem van GS1 uit te wisselen.
Dat betekent dat gegevens die relevant zijn voor klant, distributeur of producent onmiddellijk beschikbaar zijn voor alle stakeholders. Informatie zoals land van oorsprong, barcodes en prijzen worden digitaal en vliegensvlug uitgewisseld.
Ook in de bouwmaterialensector leeft de vraag naar zo een systeem. Zo zou de communicatie tussen alle bouwhandelaars, producenten, aannemers en consumenten vlot en onmiddellijk verlopen. Enkele partners stelden een intentieverklaring op en op 23 maart komen ze voor de eerste maal samen om het GDSN-project te bespreken.
We leggen uit waarom zo’n systeem voor iedereen een goeie zaak is.
Wat is GDSN?
GDSN staat voor Global Data Syncronization Network: een communicatiesysteem tussen leveranciers, distributeurs en winkels met alle gegevens die iedereen nodig heeft. Producenten kunnen binnen dit systeem dus hun product- en prijsgegevens met handelaars en retailers delen.
Het systeem bevat ook unieke identificatienummers die helpen bij het bijhouden van gegevens in de magazijn-, kassa- en ERP-systemen van retailers. Ook het PIM-systeem past perfect in het plaatje. Op z’n minst de kleinste eenheden die bouwhandelaren verkopen krijgen een GS1/EAN-code, die identificatie mogelijk maakt.
Wat is het nut van GDSN?
Prijzen evolueren vlug en vaak in de bouwsector. Als leveranciers die gegevens automatisch aan retailers kunnen doorsturen spaart iedereen flink wat administratieve rompslomp uit.
Unieke identificatienummers zorgen ervoor dat elke partner allerlei productgegevens in zijn eigen erp-, kassa- of magazijnsystemen kan bijhouden. Deze nummers zijn ook van belang voor het uitwisselen van gegevens tussen handelspartners.
Naast productgegevens laat het systeem ook toe om transactiegegevens zoals bestelbonnen, leverbonnen en facturen uit te wisselen. Deze Electronic Data Interchange (EDI) leidt tot snellere bestelprocessen, kortere levertijden, minder fouten, vlottere betalingen, minder stockbreuken…
Door het nieuwe systeem aan je ERP-systeem te koppelen, integreer je dus alle relevante gegevens meteen in je bedrijfsprocessen. Met ESC’s software voor bouwhandels en technische groothandels heb je natuurlijk een systeem dat hierop voorzien is.
Waarom voldoen bestaande systemen niet?
Er zijn op dit moment verschillende identificatienummeringssystemen binnen de bouwsector. Dat maakt een vlotte communicatie tussen de verschillende spelers soms moeilijk, want deze systemen bevatten niet altijd dezelfde informatie en zijn moeilijk te integreren.
We willen een Nederlands model, waar er verschillende identificatiesystemen binnen de sector zijn, vermijden. Niemand is gebaat bij een versnipperd landschap.
De gegevens van de kleinste handelseenheden zijn vaak gekend, maar de verkoopeenheid aan de kassa is niet altijd gelijk aan de aankoopeenheid. Het uitwisselen van volledige producthiërarchieën en verpakkingshoeveelheden bieden dus een meerwaarde voor alle spelers.
De bestaande systemen van de doe-het-zelf-sector wisselen nu al productgegevens uit. Veel leveranciers van bouwmaterialen leveren zowel aan professionele bouwhandelaars als aan DHZ- zaken. De bouwmaterialensector kan dus dit bestaande systeem recupereren en verfijnen met data die niet relevant is voor de eindklant.
Wie is GS1?
GS1 biedt bedrijven en organisaties effectieve globale standaarden voor identificatie en uitwisseling van gegevens. GS1 ontwikkelt dus de standaardtaal die door informaticasystemen kan begrepen worden.
GS1 levert ook opleidingen en werkgroepen voor deelnemers, zodat bedrijven het systeem makkelijk en vlug kunnen implementeren.
De rol van ESC
ESC is al meer dan 15 jaar actief als technologie- en ERP-specialist in de bouwmaterialensector. Onze software loste in het verleden een groot deel van de symptomen van gegevensproblemen op. Zo heeft onze ERP-software een uitgebreide artikelbeheermodule waardoor je snel nieuwe producten kan toevoegen of bestaande updaten. De prijsmodule laat dan weer toe om heel flexibel prijzen aan te passen en te berekenen. We voorzien ook een uitgebreide artikelstructuur met ruimte voor oneindig veel artikelkenmerken.
We delen graag onze expertise en kennis met de GDSN-projectgroep om zo in de toekomst niet alleen de symptomen maar ook de oorzaken van gegevensproblemen aan te pakken en de bouwmaterialensector vooruit te helpen.
Indien je op de hoogte wil blijven over de voortgang van GDSN voor de bouwhandel, volg dan zeker onze twitter, facebook of Linkedin-kanalen, waar u de laatste nieuwtjes als eerste te weten komt.
Een voorbeeld van een bedrijf uit de doe-het-zelf sector die veel voordeel uit GDSN haalt, is Hubo. Kijk hieronder naar hun verhaal.