Tijdens de ‘Eddie’s Corner Tech Sessions’ delen experten hun ervaringen over ontluikende technologie. We polsten bij de Belgische experten in artificiële intelligentie (A.I.), chatbots en Internet of Things (IoT) wat de impact ervan wordt op de e-business activiteiten van Vlaamse bedrijven. Hier is wat Codit ons leerde.
Controle over de hele levensweg van je product dankzij IoT en blockchain
Door middel van IoT en blockchain kan je de levensweg van je goederen volledig in kaart brengen. De verschillende processen, van productie over distributie en effectief gebruik, worden in de blockchain geschreven. Ondertussen registreren slimme sensoren in en rond je product wat er exact mee gebeurt. Hierdoor krijg je een volledig overzicht van de oorsprong en condities waarin goederen beheerd worden. Zo garandeer je kwaliteit, verbeter je service en voorkom je discussies.
Volgens Codit heerst er op vlak van IoT in België en Nederland nog wat koudwatervrees. Organisaties zijn bezig met proof of concepts, maar niet alles haalt de stap naar volledige implementatie. Maar als je een paar dingen in het achterhoofd houdt, hoeft Internet of Things niet voor problemen te zorgen volgens de IoT-specialist.
Zo zorg je best voor een goede IT/business-alignement. Als je management niet mee is, komt je IoT-project zelden van de grond. Bouw ook een open platform, zodat jouw klanten ook alles kunnen inpassen in hun eigen processen en combineren met hun eigen inzichten. IoT mag geen eiland binnen een organisatie zijn. Zo kan je IoT en ERP-software integreren en je ROI maximaliseren.
Veiligheid en IoT
Beveiliging blijft een teer punt bij IoT. Daarom lanceerde Microsoft dit jaar Azure Sphere, een microcontroller waarmee je elk ‘ding’ veilig kan connecteren met het Internet. Ook recente diensten als Azure IoT Edge en Digital Twins moeten zorgen voor een snellere adoptie van IoT.