Cybersecurity is een hot topic. Het thema is ook in de Belgische maakindustrie cruciaal, dat bevestigt een recent onderzoek van Agoria. De technologiefederatie onderzocht de kennis en toepassing van technologie bij Belgische maakbedrijven. Het resultaat spreekt boekdelen. Minstens de helft van de Belgische maakbedrijven vreest cyberaanvallen. Zelfs de overheid bleef niet gespaard van een reusachtige cyberaanval.
Met de onderzoeksvraag “Hoe goed zijn data bij maakbedrijven tegenwoordig beveiligd?”, nam Agoria in samenwerking met Howest, UGent en Sirris eind 2020 de proef op de som en wisten ze 77 maakbedrijven te ondervragen.
Het resultaat:
Als eerste opvallende resultaat is dat de meerderheid van maakbedrijven in ons land met vuur speelt als het aankomt op gegevensbeveiliging. Cybercriminelen dringen zomaar binnen bij onbeveiligde databases. Bovendien beschikt maar liefst 30% van de deelnemende organisaties over erg verouderde software. Het feit dat die verouderde software niet voorzien wordt van updates, resulteert in vrij spel voor cybercriminelen. Bovendien werkte amper 25% van de deelnemers een gedetailleerd rampenplan uit mocht het de verkeerde kant uitlopen.
Verder gooide de coronapandemie roet in het eten. Bedrijven schakelden snel over op hybride (deeltijds) of voltijds telewerk. Om te kunnen telewerken, jawel, heb je een computer nodig die toegang heeft tot het interne netwerk van je organisatie. Niet alle vaste computers kunnen makkelijk meegenomen worden naar huis, dus werden vaak verouderde laptops van onder het stof gehaald.
- Linkedin share
- 486shares
Het e-book is volledig vrij te downloaden zonder dat je gegevens moet achterlaten.
Die toestellen zijn in de meeste gevallen niet uitgerust met dezelfde beveiligingsmiddelen als de modernere apparatuur. De kans dat werknemers alles snel snel correct willen installeren, is uitermate groot. Ze lopen het risico om vliegensvlug nagemaakte Microsoftprogramma’s te gaan downloaden waarvan de ontwikkelaars niet de beste bedoelingen hebben. Aan het design of interface merk je amper iets op.
Ten slotte ga je natuurlijk op het moment dat je die foute software gedownload hebt, op alle benodigde programma’s gaan inloggen. Tegelijkertijd volgen de hackers wat je ingeeft, en kunnen ze onder jouw accounts gaan communiceren met collega’s in het bedrijf waar je tewerkgesteld bent. Easy peasy om vertrouwelijke informatie te gaan misbruiken.
Bekijk het volledige onderzoek hier.
Wil je weten hoe je je bedrijfsprocessen veilig stelt? ESC-partner Barracuda houdt op 27 mei een Cybercrime Seminar waarop een cybersecurity experte van politie Nederland uitlegt hoe je je e-mail veilig stelt.