EY heeft becijferd dat 4% van de IT projecten in de Benelux compleet mislukken. Dit percentage vertegenwoordigt een slordige 15.000 geflopte projecten per jaar… Concreet gaat het over falende ERP- en boekhoudsystemen, haperende netwerken, onbenaderbare websites en slecht werkende CRM-systemen. Een beetje van alles dus, maar geen goed nieuws voor de naar schatting 4.000 betrokken bedrijven.
Wie is de schuldige?
Wat ons benieuwd is: in hoeveel % van de gevallen was de oorzaak van het mislukte project te wijten aan de techniek of de technologie? Minder en minder, denken wij. Wat ons opvalt is dat in vele gevallen de organisatie niet klaar is om een project succesvol te implementeren.

Want neem de beste analisten, ervaren en meedenkende consultants en gedreven projectmanagers – als aan de gebruikerskant het aan ‘readiness’ ontbreekt, wordt het moeilijk, zoniet onmogelijk om een IT project neer te zetten.
ADKAR®
Daarom maken wij – wanneer de klant onze diensten op het vlak van change management wil inzetten – gebruik van het beproefde Prosci ADKAR® model. Dit hebben we niet zelf bedacht, dat was het idee van Jeff Hiatt, de oprichter van Prosci.
ADKAR is een acroniem en staat voor de volgende verschillende fases die een effectief hulpmiddel vormen voor het plannen van activiteiten die nodig zijn voor een succesvolle transitie:

A: Awareness – bewust zijn dat verandering nodig is
D: Desire – verlangen om mee te werken aan deze verandering
K: Knowledge – weten hoe men kan veranderen / verbeteren
A: Ability – het vermogen om te kunnen veranderen (kennis)
R: Reinforcement – bekrachtigen, steeds opnieuw verbeteren
Verandering is een proces
Verandering is een proces, geen gebeurtenis. Té vaak wordt gedacht dat de oplossing door één of en paar personen in een organisatie samen met de IT partner wordt neergezet en dat iedereen daar dan vrolijk en probleemloos mee aan de slag gaat. Nu, zo werkt het niet. Of althans meestal niet. Het benoemen van de specifieke elementen die nodig zijn voor verandering, is absoluut nodig om het veranderproces beter te begrijpen en te bepalen hoe dit kan uitgerold worden.
Het ADKAR model staat garant voor een gestructureerde aanpak en methodiek. We starten met het in kaart brengen van de huidige en gewenste situatie aan de hand van specifieke vragenlijsten, en tijdens het project meten we voortdurend of de aanpak de benodigde resultaten oplevert. Het bereiken van resultaten vergt immers meer dan alleen het uitvoeren van een project. Het ADKAR-model, dat integreert met het project management aan de kant van de partner én de klant, is gericht op adoptie en gebruik van de ontwikkelde oplossingen.
Het ADKAR-Model helpt managers om leiders van verandering te worden.